sobota, 26 maja 2012

Dla MAMY... truskawki...



MAMUŚ - WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!




TARTA Z TRUSKAWKAMI I MASCARPONE
od Asi


POTRZEBNE:

Kruchy spód:
 200 g mąki
 2 - 3 łyżki cukru pudru
 100 g zimnego masła
 1 jajko
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem mascarpone:
 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
 5 łyżek cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej





JAK TO ZROBIĆ?

Kruchy spód:

Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.

Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą suchą. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.

Krem mascarpone:
Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.

Truskawki opłukać i oderwać szypułki, przekroić na połówki - położyć na kremie, ale najlepiej przed samym podaniem.




Obserwatorzy