środa, 9 marca 2011

Zupa krem z pora z grzankami serowymi


Ostatnią zupę z pora ugotowałam 6 lat temu. Pamiętam, że zrobiłam sobie taki porowy tydzień. Zupa, zapiekanka z pora pod beszamelem, surówki...
Tym razem naszło mnie tylko na zupę. Rezultat przedstawiam poniżej :)
Musze Wam powiedzieć, tak delikatnie ostrzec, że zawsze gotuję "na oko" ufając bezgranicznie swojej intuicji. Nieustannie mieszam, próbuje, coś dodaje, dolewam, ujmuję :)
Staram się zapisywać ilości, proporcje itp. ale pamietajcie, że gotujecie dla siebie i w-g własnego smaku.


ZUPA KREM Z PORA z grzankami serowymi


POTRZEBNE:

1 duuuży por (lub 2 małe) pokrojony w talarki
mała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku posiekane
2,5 szklanki bulionu (z kurczaka lub warzywnego)
2 szklanki mleka 3,2%
łyżka masła i kapka oliwy do smażenia
łyżka octu balsamicznego
biały pieprz
sól

Grzanki:
pieczywo tostowe
ząbek czosnku
starty ser żółty




JAK TO ZROBIĆ?

Nagrzej piekarnik. Chleb tostowy natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Posyp serem.

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy masło z odrobinką oliwy (masło można zastąpić samą oliwą). Dodajemy cebulkę i pora. Po 2 minutach dodajemy czosnek i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie wlewamy ocet balsamiczny i pół łyżeczki soli. Porządnie wymieszaj, dodaj bulion i gotuj pod przykryciem, aż do miękkości pora. Zmiksuj, dodaj mleko i pogotuj jeszcze kilka minut. Spróbuj i dopraw solą, pieprzem i jeszcze ew. octem balsamicznym.

Grzanki wstaw do rozgrzanego piekarnika i trzymaj je tam do rozpuszczenia sera.

Teraz pozostaje juz tylko zupke nałozyc na talerze, wrzucić grzanki i zajadać :)

SMACZNEGO!





2 komentarze:

  1. Lubię i robię krem z pora :) Z grzaneczkami musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne i pożywne. MUsi wspaniale smakować.
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy