Do tej zupy komentarza nie potrzeba. Ją po prostu trzeba ugotować i zjeść.
Niesamowite, egzotyczne, różnorodne smaki. I koniecznie pamietaj o karmelizowanej cebulce oraz jogurcie, które nadają zdecydowany i konkretny smak.
Krótko powiem - zupa wymiata! :)
MAROKAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICĄ I CYNAMONEM
(cytuję za LISKĄ)
dla 2-3 osób
Potrzebne:
1 średniej wielkości cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki utłuczonego kminu rzymskiego (nie kminku)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
200 g pomidorow z puszki
100 g czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
ok. litra wywaru warzywnego, drobiowego lub wody
sól i pieprz do smaku
Karmelizowana cebula:
1 średniej wielkości cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 czerwonej papryczki chilli, wypestkowanej i pokrojonej
1 łyżka brązowego cukru
Dodatki:
listki świeżej kolendry
gęsty jogurt naturalny
JAK TO ZROBIĆ?
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć na małym ogniu 2-3 minuty, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając 2 minuty.
Dodać pomidory, soczewicę i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać pomidory, soczewicę i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę:
na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zbrązowi. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.
na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zbrązowi. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.
Zupę wlać do miseczek, na wierzch wlać łyżkę jogurtu, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.
Smacznego!
Buziaczku, świetna jest ta zupka :) robiłam podobną, ale z cieciorką na ostro, była rewelka, wierzę, że Twoja wymiata ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńfajny jest ten dodatek cynamonu :)
OdpowiedzUsuńChoć do cynamonu w daniach wytrawnych nie możemy się przekonać, to ta zupa wygląda super apetycznie!
OdpowiedzUsuńKorci mnie ta zupa ach korci ale jakoś nie mogę się za nią zabrać :-(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jagienka
oj widzialam ta zupke u Liski i tez juz mnie kusi od dluzszego czasu zeby ja zrobic.. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Pycha zupa..rewelacja!!! Ta cebulka karmelizowana jest zaje..... ;-) ja nie miałem kuminu i kolendry, dałem natki pietruszki i kminku oraz kurkume wiec ciekawe jak będzie smakowało w oryginale, dziś jade po przyprawy ;-)
OdpowiedzUsuńmożna kefir zamiast jogurtu? albo mleko kokosowe? :)
OdpowiedzUsuńGosia