czwartek, 26 maja 2011

ULUBIONA SZARLOTKA MOJEJ MAMY


Dziś jest bardzo kolorowo*...bo to inny dzień...wesoły...

Dwa święta dzisiaj mam. Dwa dla mnie wyjątkowe, bo jestem blogująca mamą,bloguję już okrągły rok!
Ale dośc o mnie.

Dzisiaj swoje świeto ma też bardzo ważna i wyjątkowa Osoba. Jest nią MOJA MAMA.

Z tej okazji postanowiłam zafundować JEJ pyszną, kruchutką szatlotkę. Jej ulubioną. Polska klasyka. Po prostu.

MAmusiu ta szarlotka jest specjalnie dla Ciebie! Kocham Cię!


*tekst kokorowała moja córeczka :)




ULUBIONA SZARLOTKA MOJEJ MAMY:
(przepis z ksiazki z przepisami Vorwek Thermomix z moimi zmianami)

Potrzebne:

2 kg jabłek

400 g mąki pszennej
150 g twardego masła
80 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
cynamon
cukier puder do posypania




JAK TO ZROBIĆ?

Jabłka prażyć na małym ogniu, az uzyskają konsystencję musu. Nie dodawać cukru. Ostudzić.

Makę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, a nastepnie dodać masło i ponownie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką (masło wtedy za bardzo sie nie rozpuści, jak w przypadku mieszania ręką i będzie bardziej kruche). Dodać jajko, żółtko i śmietanę i znów wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 schować do zamrażarki, a 1/3 do lodówki na ok. 30 minut.

Blachę wysmarować masłem i obsypać tartą bułka lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki, rowałkować i wyłożyć na dno blaszki. na tym spodzie rozłożyc jabłka i obsypać obficie cynamonem. Na koniec wyjąc ciasto z zamrazalnika i zetrzeć na tatrce o grubych oczkach, tak aby przykryło jabłka.

Piec 200 stopni C, ok. 40-50 minut.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO ŻYCZĘ WSZYSTKIM MAMOM!!!


4 komentarze:

  1. gratuluję rocznicy bloga;) nie dziwię się że tę szarlotkę uwielbia Twoja Mama- na sam widok człowiek robi się głodny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie! (my z kolei zostaliśmy wczoraj poczęstowani podobną szarlotką będąc u Mamy :)) Gratulujemy rocznicy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj piekłam szarlotkę po raz drugi. Jest rewelacyjna. Smakuje wybornie.Już na zawsze zagości w mojej kuchni. Gratuluję przepisu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam , wczoraj piekłam ciasto lecz wyglądem ani smakiem nie przypomina tej ze zdj;))

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy