Dziś jest bardzo kolorowo*...bo to inny dzień...wesoły...
Dwa święta dzisiaj mam. Dwa dla mnie wyjątkowe, bo jestem blogująca mamą, a bloguję już okrągły rok!
Ale dośc o mnie.
Dzisiaj swoje świeto ma też bardzo ważna i wyjątkowa Osoba. Jest nią MOJA MAMA.
Z tej okazji postanowiłam zafundować JEJ pyszną, kruchutką szatlotkę. Jej ulubioną. Polska klasyka. Po prostu.
Z tej okazji postanowiłam zafundować JEJ pyszną, kruchutką szatlotkę. Jej ulubioną. Polska klasyka. Po prostu.
MAmusiu ta szarlotka jest specjalnie dla Ciebie! Kocham Cię!
*tekst kokorowała moja córeczka :)
ULUBIONA SZARLOTKA MOJEJ MAMY:
(przepis z ksiazki z przepisami Vorwek Thermomix z moimi zmianami)
Potrzebne:
2 kg jabłek
400 g mąki pszennej
150 g twardego masła
80 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
cynamon
cukier puder do posypania
JAK TO ZROBIĆ?
Jabłka prażyć na małym ogniu, az uzyskają konsystencję musu. Nie dodawać cukru. Ostudzić.
Makę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, a nastepnie dodać masło i ponownie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką (masło wtedy za bardzo sie nie rozpuści, jak w przypadku mieszania ręką i będzie bardziej kruche). Dodać jajko, żółtko i śmietanę i znów wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 schować do zamrażarki, a 1/3 do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę wysmarować masłem i obsypać tartą bułka lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, rowałkować i wyłożyć na dno blaszki. na tym spodzie rozłożyc jabłka i obsypać obficie cynamonem. Na koniec wyjąc ciasto z zamrazalnika i zetrzeć na tatrce o grubych oczkach, tak aby przykryło jabłka.
Piec 200 stopni C, ok. 40-50 minut.
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO ŻYCZĘ WSZYSTKIM MAMOM!!!
gratuluję rocznicy bloga;) nie dziwię się że tę szarlotkę uwielbia Twoja Mama- na sam widok człowiek robi się głodny;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie! (my z kolei zostaliśmy wczoraj poczęstowani podobną szarlotką będąc u Mamy :)) Gratulujemy rocznicy! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam szarlotkę po raz drugi. Jest rewelacyjna. Smakuje wybornie.Już na zawsze zagości w mojej kuchni. Gratuluję przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam , wczoraj piekłam ciasto lecz wyglądem ani smakiem nie przypomina tej ze zdj;))
OdpowiedzUsuń