piątek, 9 grudnia 2011

Tortilla z kurczakiem z dipem bazyliowo-czosnkowym




Prostota tego przepisu nie zna granic. Proste danie, ale z klasą, super smaczne i sycące. Najważniejszy chyba tutaj jest dip, który sprawia, ze tortilla jest soczysta, aromatyczna, a jednocześnie nadaje jej niepowtarzalny smak. Sekretem tego dipu jest po prostu świeża bazylia, posiekana. Nie zastępujcie jej suszoną, bo to nie będzie już moja tortilla, która tak tutaj zachwalam :)
Do roboty!

Les deseo una agradable cocina :)
(czy coś w tym stylu :)




TORTILLA Z KURCZAKIEM Z DIPEM BAZYLIOWO-CZOSNKOWYM

Potrzebne:
(ilość składników używaj wg uznania :)

np.:
2 tortille pszenne - (lub inne - Twoje ulubione)
pół piersi kurczaka
pomidor
mała cebula czerwona
kilka liści sałaty lodowej - (lub innej zieleniny np. liści szpinaku, rukoli, sałaty rzymskiej, która uwielbiam :)
oliwa lub olej - (do smażenia kurczaka)

Martynata do kurczaka:
2 ząbki czosnku - przecisnięte
3 łyżki oliwy lub oleju
łyżeczka suszonej bazylii
sól
pieprz

DIP:
jogurt naturalny ok. 6 łyżek - (najlepiej grecki lub bałkański)
2 ząbki czosnku
garść lisci bazylii - posiekane
sól
pieprz

JAK TO ZROBIĆ?

Najpierw marynujemy kurczaka.
Myjemy go, osuszamy i kroimy w paski. W miseczce wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dorzucamy kurczaka i dokładnie wmasowujemy paluszkami w niego marynatę. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Potem robimy dip, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Próbujemy. Musi być słony i porządnie czosnkowy :) Odstawiamy.

Pomidory kroimy w plasterki, cebulę w krążki. Oczywiście wszystkie warzywa są już umyte i suche.

Gdy kurczak już się zamarynuje, smażymy go na niewielkiej ilości oleju lub oliwy, aż się lekko zrumieni.




Teraz juz tylko wystarczy wszytko ułożyc na tortilli.

Najpierw sałatę, potem kurczaka, dip (sporo), pomidory, cebulkę i zawijamy.

Zjadamy od razu, kurczak jest jeszcze ciepły.

Proste, prawda?




Acha, będą potrzebne chusteczki :)

6 komentarzy:

  1. no nareszcie!!! ale warto było czekać na takie pyszności :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. W zeszłym roku robiłam bardzo podobną. Świetny, syty, smaczny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy:
    oj, pysznosci :)

    tu-tusia:
    ja tez lubie!

    Sue:
    syty, smaczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam :) wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy