czwartek, 10 czerwca 2010

Hiszpańskie gazpacho czyli jak schłodzić rozgrzane ciała...



Domek przy hiszpańskiej plaży, oszałamiający widok i my...
Żar z nieba rozpalał nas do czerwoności!  "Było wspaniale".

... przyniósł coś, co miało nas schłodzić i uzupełnić straconą energię...


HISZPAŃSKIE GAZPACHO

POTRZEBNE:

2 czerwone papryki
6 dojrzałych pomidorów
1 zielony ogórek
pół czerwonej cebuli (średniej wielkości)
pół szklanki soku pomidorowego (jeśli nie lubicie gęstej zupy)
2 zabki czosnku
łyżka octu winnego czerwonego
5 łyżek oliwy z oliwek (extra virgin)
sól
pieprz

JAK TO ZROBIĆ?

To bardzo proste.

Warzywa umyć. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Ogórek też obrać. Pół obranej cebuli, czosnek i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucamy do malaksera (robota kuchennego lub co tam macie :) Miksujemy do uzuskania gładkiej masy. Dolewamy oliwę, ocet, rzucamy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz miksujemy. Jesli zupa bedzie bardzo gęsta, możesz dolać soku pomidorowego.
DELICIOSO!


1 komentarz:

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy