poniedziałek, 28 czerwca 2010

Maślane karotki w doborowym towarzystwie.



Piekna cera, zdrowe włosy i paznokcie. Uwaga! Podobno delikatnie wygładza zmarszczki :) Znali juz ją starożytni, jednak nie przypadła im do gustu. Dopiero XIX wiek był dla tej zdrowej i smacznej karotki przełomowy. Powitano ją z otwartymi ramionami i do dzis dzień gosci na naszych stołach.
Smaczna, zdrowa. Zawiera prawie cały alfabet witamin: A, B (część z tej grupy), C, E, H, K, PP. Nic tylko chrupać, chrup, chrup :) Zatem delektujmy się jej wspaniałym smakiem, piękniejmy i zdrowiejmy!




MŁODA MARCHEWKA DUSZONA W MASEŁKU

POTRZEBUJEMY:

młodą marchewkę (ok. 6 sztuk)
2 ząbki czosnku
małą cebulę
świeży tymianek (listki)
sól
pieprz
2 szczypty cukru
łyżka soku z cytryny
masło (ok. 1 łyzki)

JAK TO ZROBIĆ:

Marchewkę czyścimy (trzeba odciąc zieloniaste krzaki pozostawiając tylko kawałeczek). W osolonej, poslodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny (pół łyzeczki) gotujemy karotki ok. 25 minut. Następnie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy poszatkowana drobniutko cebulkę - dusimy do zeszklenia. Teraz czas na wycisniety czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru i pół łyzeczki soku z cytryny (świetnie tutaj może też sprawdić biały ocet balsamiczny). Mieszamy i dorzucamy marchewki. Dusimy delikatnie mieszając ok. 5 minut. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem, mieszamy i od razu podajemy.
MNIAMNIUSIE!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy