środa, 2 czerwca 2010

Słodki pocałunek na Sycylii. Sałatka sycylijska


Lekka, smaczna i słoneczna. Słoneczna jak Sycylia. Jak soczysty pocałunek owiany ożeźwiającą bryzą o poranku. Słodka jak spragnione usta szepczące: jeszcze...jeszcze..... Chociaż na moment strać dla niej głowę i rozkoszuj się jej bogatym smakiem. Wtul się w jej boski aromat, a poczujesz...że to właśnie ona, ta jedyna dla której warto... wszystko. 
Zamarzysz, aby ta chwila trwała wiecznie...

SAŁATKA SYCYLIJSKA

JAKICH UŻYĆ SKŁADNIKÓW ABY OSIĄGNĄĆ CEL?

3 soczyste pomarańcze
oliwki zielone lub czarne
garść listków świeżej bazylii
rzodkiewki
2 garście rukoli
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
cebula czerwona

Marynata do cebuli:
ocet winny (z wina czerwonego)
sok z cytryny
cukier
Jeśli nie ma ochoty na zabawę z marynowaniem poprostu użyj cebuli czerwonej.

JAK TO ZROBIĆ?

Zacznij od marynaty. Obraną cebulę pokruj w cienkie plasterki, włóz do miseczki, skrop sokiem z cytryny, octem winnym, dodaj cukier. Dobrze wymieszaj. Czujesz ten aromat? Odstaw na 10 min najlepiej do lodówki.
Na półmisku równomiernie rozłóż rukolę. Pomarańczę obierz ze skórki, pokrój na cząstki ostrym nożem, tak aby cięcie wykonać między błonkami. Grubsze białe elementy odkrój i wyrzuć. Cząstki pomarańczy ułóż na półmisku. Posyp je pokrojonymi na 3 częsci (w poprzek) oliwkami i w cieniusieńkie plasterki rzodkiewkami (jeśli masz dobrą, ostrą obieraczkę do warzyw - użyj jej do pokrojenia rzodkiewki). na wierzchu rozrzuć oderwane listki bazylii i zamarynowana cebulę (wraz z marynatą). Wierzch tej wspaniałej sałatki skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Rozkosz to mało powiedziane!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy