wtorek, 14 grudnia 2010

Indyk z sosem grzybowym i polentą

 
Przepis pochodzi z książki Szybko, zdrowo, smacznie... Reader's Didest (w 30 minut lub mniej). Bardzo fajne przepisy, faktycznie szybko, smacznie, ale i ciekawie z różnych stron świata, niebanalnie i łatwo. Jedna z moich ulubionych książek.
 
Ciociu Grażynko - dziękuję za ten wspaniały prezent! :)
 
 
 
INDYK Z SOSEM GRZYBOWYM I POLENTĄ
 
Potrzebne:
 
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
115 g szalotek lub cebuli, pokrojonych w cienkie plasterki
1 zmiażdżony ząbek czosnku (ja dodałam 2 ząbki)
300 g dużych pieczarek, pokrojonych w plasterki
170 g mieszanych grzybów, pokrojonych na kawałki
3 łyżki wytrawnego sherry (dodałam białe wino półsłodkie, bo takie miałam :)
1 łyżka przecieru pomidorowego
200 g ugotowanego mięsa z indyka, bez skóry pokrojonego na kawałki (myślę, że smażone będzie jeszcze smaczniejsze)
4 łyżki chudej śmietanki (najlepiej płynnej, bo się nie zważy)
sól
pieprz
natka pieruszki do przybrania
 
Ziołowa polenta:
1 l wywaru z kurczaka, najlepiej domowej roboty albo wywaru z warzyw (ja użyłam z kostki, bo nie miałam czasu gotować swieży)
200 g kaszki kukurydzianej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ja dodałam jeszcze dwa moim zdaniem niezbędne produkty, które zdecydowanie wzbogaciły smak polenty:
łyżkę masła
garść tartego parmezanu (oststecznie może byc też inny twardy ser)
 
 
 
JAK TO ZROBIĆ?
 
Podgrzać masło i oliwę na dużej patelni, dodać szalotki lub cebulę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż zmiękną , ale nie pozwolić, żeby zbrązowiały. Dodać czosnek, grzyby i dusić 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną puszczać soki. Dodać wino, przecier pomidorowy i kawałki mięsa, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać, aż potrawa będzie gorąca.
 
W tym czasie przygotować polentę.
Wywar wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia, powoli wsypać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Dodać natkę pietruszki. Zmniejszyc ogień, gotować jeszcze 2 minuty, aż polenta zgęstnieje. Dodać masło i ser, wymieszać. Doprawić do smaku. Pierwszy raz przygotowywałam polentę i trochę sie z nią pobawiłam. Gdy zrobiła się trochę za gęsta, dodałam troszkę wody. Próbowałam i doprawiałam, aż do mojego wymarzonego smaku. Świetna zabawa! Jeśli nigdy nie jedliście polenty - musicie jej spróbować, ale koniecznie z odrobiną masła i sera!
 
Do indyka dodać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku. Nałożyć polentę na połowę każdego z 4 talerzy, obok miej nałożyć sos z mięsem. Przybrać natką pietruszki.
 
 


Książka podaje jeszcze inne warianty tej potrawy:

  • sos można wzbogacić, dodając zamiast śmietany naturalny jogurt,
  • można także przyrządzić prostszą wersję sosu, używając tylko 450 g pieczarek, a zamiast sherry można wtedy użyć sosu Worcester. Ta wersja najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami,
  • aby potrawa miała bardziej specyficzny smak można zastąpić sherry i przecier pomidorowy olejem lub pasta z trufli i podać ją z ryżem (najlepiej dzikim).
  

  
 

2 komentarze:

  1. Ja też bardzo lubię książki typu szybko, smacznie i zdrowo! A grzybki wyglądają obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy