czwartek, 31 marca 2011

Przyczajony tygrys, ukryty smok


Bez zbędnych wstępów - zapraszam Was na przepyszny obiadek...




POLĘDWICZKI WIEPRZOWE UKRYTE POD CUKINIĄ I MOZZARELLĄ

Potrzebne:

średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
cukinia
kula mozzarelli
pomidorki cherry lub podobne
6 ząbków czosnku
duże listki bazyli - ok. 15 sztuk
oliwa
sól
pieprz



JAK TO ZROBIĆ?

Polędwiczkę kroimy w plastry ok. 2 cm. Lekko je spłaszczamy reką. Solimy, pieprzymy, scieramy 3 ząbki czosnku, dodajemy troche oliwy i porządnie masujemy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

W tym czasie możemy przygotować sobie reszte składników. Kroimy w plastry cukinię, mozzarellę i pomidorki. Cukinię układamy w osobnej miseczce i marynujemy w taki sam sposób jak polędwiczkę czyli solimy, pieprzymy i ścieramy 2-3 ząbki czosnku. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę.

Po godzinie przystępujemy do smażenia. PAMIETAJ! Nie uzyważaj do smażenia oliwy z oliwek extra virgin bo zadymisz cały dom :)

Najpierw polędwiczki, smażymy do zrumienienia na niewielkiej ilosci oliwy (nadmiar czosnku należy usunąć, gdyz może się przypalić). Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Potem smażymy cukinię. Albo na zwykłej patelni na oliwie albo na patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą.

Całość układamy na półmisku. Najpierw wędrują polędwiczki, a na nie kładą się cukinie, na te z kolei serek mozzarella i pomidorki. Pomiędzy, spontanicznie rzucamy listki bazylii, całość można jeszcze oprószyć pieprzem i ew. solą, ale najpierw się upewnij czy istnieje taka konieczność.

VOILA! Pyszny obiadek gotowy :)




2 komentarze:

  1. Oliwa nie służy do smażenia!! Oliwę z oliwek oraz różnego rodzaju oleje z pestek winogron, ryżu itp. używamy wyłącznie na zimno, bo podczas smażenia powstają z nich związki rakotwórcze! Do smażenia najlepiej nadają się tłuszcze zwierzęce, ewentualnie olej rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadza się - nie smażymy na oliwie extra virgin! Ja smażę na oliwie z wytłoczyn oliwe, na tej oliwie mozna smażyć. Wielokrotnie widziałam jak oliwy do smazenia uzywaja znani szefowie kuchni...

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy