poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Brioche - francuska maślana bułka śniadaniowa, pyszna




Oczywiście przepisów na BRIOCHE jest wiele, w różnych regionach Francji robi się ją trochę inaczej. Charakteryzuje ją "czapa" lub poprostu nietypowy sposób połączenia kulek ciasta, które rosnąc podczas pieczenia tworzą całość czyli przepyszną drożdżową bułę/chlebek. Moje cudo pochodzi z Kwestii Smaku.




BRIOCHE

Potrzebne:
20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant)
100 ml ciepłego mleka
375 g mąki tortowej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soli morskiej
3 jajka + 1 roztrzepane jajko
175 g bardzo miękkiego masła





JAK TO ZROBIĆ?

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).

Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.

Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę.


Najbardziej smakowała mi z dżemem i masłem. Ale świetna jest też z szynką czy żółtym serem :)

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam żadnej wersji Brioche, ale Twoja kusi, oj kusi!

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy