Cieniutka, chrupiąca taką właśnie lubię. Wkurzało mnie tylko to czekanie...2 godziny? Masakra. Ale...warto było. Oczywiscie na wierzch możecie położyć Wasze ulubione składniki, ale pamietajcie - nie przesadzajcie z ich ilością! Ja dzisiaj proponuje połączenie suszonych pomidorów i szynki parmeńskie z rukolą, które rozkładam na upieczonej pizzy, co doda świeżości i soszystości tej pysznej potrawie. Przepis zaczerpnęłam od Asi z Kwestii Smaku. Polecam.
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
(składniki na 2-3 cienkie pizze - u mnie były 2 duże) cytuje za Asią - moje zmiany kursywą :)
POTRZEBNE:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
WIERZCH:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano
Dodatki: szynka parmeńska, mozzarella, suszone pomidory, rukola
JAK TO ZROBIĆ?
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. (ja wyrabiałam mikserem też wg wskazówek Asi)*. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
SOS POMIDOROWY: zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut.
Suszone pomidory i mozzarellę kroję na kawałki.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 lub 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę - gdzieś czytałam, że prawdziwej włoskiej pizzy nie powinno się "wałkować" lecz rozciągać i grzecznie tak uczyniłam. Przy okazji powiem Wam, że niezła zabawa była :). Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250 stopni C.
Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam ser i suszone pomidory. Ja mozzarellę starłam na tarce o grubych oczkach, jednak za bardzo sie przypaliła, dlatego przy drugiej pizzy ser dorzuciłam po 5 minutach pieczenia. Może jak ser będzie w kawałku tak się nie zjara :)
Piekę w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Po wyjęciu z pieca rozkładam na niej kawałki szynki parmeńskiej i mnóstwo rukoli, którą uwielbiam.
MNIAM!
*Pizza z mikserem:
Często pomagam sobie mikserem przy wyrabianiu ciasta drożdżowego na pizzę. Ciasto drożdżowe przygotowuję tak jak powyżej. Nakładam specjalne mieszadło, hak do ciasta drożdżowego, ustawiam miskę z mąką na podstawę miksera i włączam maszynę na pozycję "1", czyli na najmniejszą prędkość. Po 2 minuach dodaję oliwę i nastawiam mikser na pozycję "2". Ciasto wyrabia się 12 kolejnych minut. Ja w tym czasie przygotowuję składniki na wierzch pizzy.
jaka ona jest fantastycznie cienka! bardzo podobają mi się dodatki i ten sosik.
OdpowiedzUsuńWspaniała! Z szynką parmeńską, rukolą, suszonymi pomidorami...mmm już sobie wyobrażam jak smakowała :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest fantastyczny! Pizza wyszła cieniutka, ale chrupiąca i wypieczona. Przepis, który wykorzystam jeszcze nie raz. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń...ja natomiast do ciasta musiałam dodać trochę więcej mąki...bo przy 250g wyszło mi trochę za rzadkie..nie wiem co zrobiłam nie tak.? .wszystko odmierzyłam według przepisu..ale na..4+ mi wyszła;-)
OdpowiedzUsuń