Smaczniutki, miękki w środku, chrupiący na zewnątrz.
Polecam wszystkim, którzy cenią sobie domowe wypieki, a nie mają czasu lub cierpliwości do skomplikowanych i wymyślnych przepisów.
Przepis pochodzi ze strony Pracownia Wypieków.
Od siebie dodałam pestki słonecznika i sezam. Posypalam nimi wierzch chleba. Dla mnie - bomba!
Jak masz ochotę na jasne pieczywo, a nie lubisz ugniatać ciasta - spróbuj upiec CIABATTĘ bez wyrabiania.
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI, BARDZO ŁATWYOd siebie dodałam pestki słonecznika i sezam. Posypalam nimi wierzch chleba. Dla mnie - bomba!
Jak masz ochotę na jasne pieczywo, a nie lubisz ugniatać ciasta - spróbuj upiec CIABATTĘ bez wyrabiania.
(cytuję za Liską)
POTRZEBNE:
100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży
250 ml wody
pestki słonecznika
ziarna słonecznika
JAK TO ZROBIĆ?
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin.
Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut). Posypałam dodatkowo chleb pestkami słonecznika i ziarnami sezamu.
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu (ja zapomniałam to zrobić i też wyszło :)
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.
Bosko smakuje z masełkiem!
wszystkie skłądniki wymieszać w misce, jak dobrze rozumiem to znaczy do połączenia w jednolitą masę? czy może po prostu wrzucić wszystko do miski i poczekać 18 godzin?
OdpowiedzUsuńdziś sobie zrobię taki chleb :D