Szybko, smacznie i konkretnie.
Pikantnie, po tajsku - właśnie tak jak lubię.
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata", ale ja pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu Z TEJ STRONY. Swoją książkę dopiero zamówiłam i czekam na nią z niecierpliwością. Już niedługo wzbogaci moją kulinarną biblioteczkę :)
Zapraszam na ucztę w stylu tajskim. Przepis dodaję do akcji Z WIDELCEM PO AZJI
PIKANTNY KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA
by Gordon Ramsay
POTRZEBNE:
ok. 400 g piersi kurczaka
sól morska i pieprz
2 łyżki oleju lub oleju z orzechów ziemnych
50 g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 strąka chili
3 młode cebulki lub szalotki
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta cukru
JAK TO ZROBIĆ?
Cebule pokroić na plasterki, czosnek drobno a chili w paseczki.
Dość cienko pokroić też młode cebulki lub szalotki, a mięso na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs.
Mięso posypać sola i pieprzem.
Na patelnię lub do woka wlać olej, wrzucić orzechy i podsmażyć. Usmażone orzechy wyjąć do miseczki - dodamy je później.
Wrzucić cebulę i czosnek, a jak będą szkliste dorzucić chili
Po chwili dodać mięso, a jak zrobi się jasne to wrzucić szalotki, wlać sos sojowy i rybny (ostrożnie bo jest bardzo słony!).
Na koniec z powrotem dodać orzechy, szczyptę cukru o smaku. Spróbować czy Wam smakuje i ew. doprawić.
Najlepsze połączenie z ryżem - oczywiście :)
I po sprawie :)
Fajne połączenie smaków. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie smaki na talerzu. dodatek orzechów do mięsa jest wręcz fenomenalny.
OdpowiedzUsuńFajne! My podobnie jak Malwinna uważamy, że orzechy to świetny dodatek do kurczaka;-)
OdpowiedzUsuńZapowiada się świetnie :) idzie do zakładek.
OdpowiedzUsuńAle pychoty, uwielbiam chińską kuchnię :) I pięknie podane !
OdpowiedzUsuńMam tę książkę i też zwróciłam uwagę na ten przepis :) Teraz już wiem na pewno, że warto go wypróbować :) Dzięki za rekomendację! Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuń* Kamila:
OdpowiedzUsuńpołączenie świetne - spróbuj :)
* Panno Malwinno i grumko:
ja tez uwielbiam orzechy z mięskiem, u Was też jest dużo fajnych przepisów w tej kombinacji :)
* tu-tusia:
i świetne było, polecam :)
* Monica:
kuchnia jak marzenie :)
* lepszysmak:
juz niebawem - mam nadzieję - wiecej przepisów z tej ksiazki :)
POZDRAWIAM WAS GORĄCO I SMACZNIE!
Buziaczku - przepiękna ekspozycja i bardzo interesujące danie - aż się palę, żeby skosztować - te orzechy działają na mnie jak magnes.:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale i bardzo, ale to bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie apetycznie! świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco. Kurczak + orzechy to fajne połączenie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńProste a wygląda (i na pewno smakuje) świetnie.
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, zapisujemy do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMożna to zrobić też ze schabem i dodać troszkę marchewki i zagęścić wodą z mąką ziemniaczana
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i proste w wykonaniu uzależniłam się od tego przepisu :) robię to często i jeszcze mi się nie znudziło. Polecam !
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem czemu to danie u Pani na zdjęciu ma taki ciemny kolor.... Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i moje Danie jest jasnego koloru, okropnie słone...:(
OdpowiedzUsuńRobilam. Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Korzystam z niego już od kilku lat. Pozdrawiam, Paweł
OdpowiedzUsuńBrakuje przypraw. O wiele lepsze jest gdy dodamy trawy cytrynowej, liście kafiru, kawałek imbiru i kilka kawałków kurkumy.
OdpowiedzUsuń