poniedziałek, 23 maja 2011

Kurczak z orzechami nerkowca by Gordon Ramsay



Szybko, smacznie i konkretnie.

Pikantnie, po tajsku - właśnie tak jak lubię.

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata", ale ja pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu Z TEJ STRONY. Swoją książkę dopiero zamówiłam i czekam na nią z niecierpliwością. Już niedługo wzbogaci moją kulinarną biblioteczkę :)

Zapraszam na ucztę w stylu tajskim. Przepis dodaję do akcji Z WIDELCEM PO AZJI



PIKANTNY KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA
by Gordon Ramsay

POTRZEBNE:

ok. 400 g piersi kurczaka

sól morska i pieprz
2 łyżki oleju lub oleju z orzechów ziemnych
50 g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 strąka chili
3 młode cebulki lub szalotki
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta cukru

 


JAK TO ZROBIĆ?
 
Cebule pokroić na plasterki, czosnek drobno a chili w paseczki.

Dość cienko pokroić też młode cebulki lub szalotki, a mięso na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs.
Mięso posypać sola i pieprzem.

Na patelnię lub do woka wlać olej, wrzucić orzechy i podsmażyć. Usmażone orzechy wyjąć do miseczki - dodamy je później.


Wrzucić cebulę i czosnek, a jak będą szkliste dorzucić chili
Po chwili dodać mięso, a jak zrobi się jasne to wrzucić szalotki, wlać sos sojowy i rybny (ostrożnie bo jest bardzo słony!).


Na koniec z powrotem dodać orzechy, szczyptę cukru o smaku. Spróbować czy Wam smakuje i ew. doprawić.
Najlepsze połączenie z ryżem - oczywiście :)

I po sprawie :)

20 komentarzy:

  1. Fajne połączenie smaków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie smaki na talerzu. dodatek orzechów do mięsa jest wręcz fenomenalny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! My podobnie jak Malwinna uważamy, że orzechy to świetny dodatek do kurczaka;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się świetnie :) idzie do zakładek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychoty, uwielbiam chińską kuchnię :) I pięknie podane !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam tę książkę i też zwróciłam uwagę na ten przepis :) Teraz już wiem na pewno, że warto go wypróbować :) Dzięki za rekomendację! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  7. * Kamila:
    połączenie świetne - spróbuj :)

    * Panno Malwinno i grumko:
    ja tez uwielbiam orzechy z mięskiem, u Was też jest dużo fajnych przepisów w tej kombinacji :)

    * tu-tusia:
    i świetne było, polecam :)

    * Monica:
    kuchnia jak marzenie :)

    * lepszysmak:
    juz niebawem - mam nadzieję - wiecej przepisów z tej ksiazki :)

    POZDRAWIAM WAS GORĄCO I SMACZNIE!

    OdpowiedzUsuń
  8. Buziaczku - przepiękna ekspozycja i bardzo interesujące danie - aż się palę, żeby skosztować - te orzechy działają na mnie jak magnes.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się wspaniale i bardzo, ale to bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda niesamowicie apetycznie! świetne zdjęcia :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo zachęcająco. Kurczak + orzechy to fajne połączenie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste a wygląda (i na pewno smakuje) świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super połączenie, zapisujemy do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. Można to zrobić też ze schabem i dodać troszkę marchewki i zagęścić wodą z mąką ziemniaczana

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne i proste w wykonaniu uzależniłam się od tego przepisu :) robię to często i jeszcze mi się nie znudziło. Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie bardzo rozumiem czemu to danie u Pani na zdjęciu ma taki ciemny kolor.... Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i moje Danie jest jasnego koloru, okropnie słone...:(

    OdpowiedzUsuń
  17. Robilam. Jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny przepis. Korzystam z niego już od kilku lat. Pozdrawiam, Paweł

    OdpowiedzUsuń
  19. Brakuje przypraw. O wiele lepsze jest gdy dodamy trawy cytrynowej, liście kafiru, kawałek imbiru i kilka kawałków kurkumy.

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy