środa, 18 stycznia 2012

Zupa Meksykańska - light


Uwielbiam zupy. Uwielbiam kuchnię meksykańską.
Ostatnio staram się jeść lekko, więc tak też gotuję. Zupę wykonałam bez smażenia składników, choć wtedy byłaby pewnie lepsza - smażona cebulka, przysmażone na brązowo mięsko, ach... pychotka. Możecie oczywiscie zrobić ją wg uznania, ilośc składników tez jest dowolna.
Smaczna i rozgrzewająca zupka to to, co Wam dzisiaj oferuję w ten przepiękny, mroźny, biały dzień :)





ZUPA MEKSYKAŃSKA - light

POTRZEBNE:
mięso mielone drobiowe - ok. 40 g
1 cebula
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy (używam tylko bonduelle)
puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów bez skórki (mogą być w całości)
3 ząbki świeżego czosnku
ok, 1,5 szklanki wody przegotowanej lub bulionu (ja wrzucam kostkę rosołową)

PRZYPRAWY:
3 łyżeczki kuminu rzymskiego
3 łyżeczki kolendry suszonej (obie przyprawy utarte w moździerzu)
sól
chili w proszku - wg uznania





JAK TO ZROBIĆ?

Czosnek i cebulę siekamy na drobno. Do rondelka wlewamy kilka łyżek wody i dusimy w niej cebulę. Dodajemy mięso mielone, lekko solimy i cały czas mieszamy, pilnując, żeby nie zrobiły sie duże grudy. Jeżeli mięso nie puści wystarczającej ilości soków, dolewamy troche wody i dusimy ok. 5 minut. Dorzucamy czosnek, kumin, kolendrę, chili. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, wlewamy pomidory wraz z zalewą, wodę i kostkę rosołową lub bulion. Dusimy ok. 10 minut. Teraz należy doprawić solą i ew chili, dorzucić kukurydzę, fasolę i gotować 2 minuty.
Można tez dodać świeżą kolendrę, jesli lubicie.



SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. O tak! Meksykańska kuchnia to jest to! A taka zupa idealna o tej porze roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszna zimą!I taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda: ja tez uwielbiam kuchnie meksykańską :)
    wykrywacz smaku: bo kuchnia meksykańska jest właśnie taka kolorowa - dlatego ja lubie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy