Aż wierzyć mi się nie chce, że to już...
Nie przyjmuje tego do wiadomości, choć mój organizm mówi coś wręcz przeciwnego. Ciągle mam jeszcze w sobie nadzieję... nadzieje na odrobinę promyków słonecznych oświetlających moją zmęczoną twarz. Przecież nadzieja umiera ostatnia. Mogę sobie pomarzyć, prawda?
ZUPA CEBULOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM
Potrzebne:
4 cebule
1,5-2 litry bulionu ostudzonego (z kurczaka lub warzywnego, ja zrobiłam bulion z bulionetek, ale oczywiście wywar naturalny będzie smaczniejszy :)
kieliszek białego półsłodkiego wina
łyżka musztardy Dijon
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ser pleśniowy do pokruszenia na końcu, ilość wg uznania (ja użyłam sera lazur niebieskiego)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
płaska łyżka tymianku suszonego lub spora garść świeżego
płaska łyżka mąki pszennej
3 kromki chleba razowego
3 łyżki masła + łyżka oliwy
ew. olej do usmażenia grzanek
sól
pieprz
Jak to zrobić?
Przygotować bulion - jeśli z kostek lub bulionetek, zrób tak jak każą na opakowaniu.
Pokrój cebulę w piórka.
Weź spory garnek i rozgrzej w nim masło z łyżką oliwy. Wrzuć cebule i smaż, aż się zeszkli. Dodaj przecier pomidorowy, musztardę, tymianek i wino. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę, znów pomieszaj i powoli wlewaj bulion, cały czas mieszając. Gdy wlejesz juz cały bulion dodaj listki laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym gazie ok. 25 minut.
W międzyczasie, kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju. Można je też upiec w piekarniku (zrób to przed przystąpieniem do gotowania).
Po ok. 25 minutach, zupkę przypraw solą, pieprzem. Rozlej na talerze, dorzuć garść grzanek, i pokruszony ser pleśniowy. Jak masz to posyp świeżym tymiankiem.
BON APETIT!
Zjadaj póki gorąca!
Rozgrzeje Cię do czerwoności :)
Gotowałam ją jak jeszcze było słonecznie, ale bardziej odpowiednia jest na porę "jesienną" - nie, nie chce jeszcze jesieni :(
A ja cebulowej jeszcze nie jadłam, a co dopiero z serem pleśniowym.
OdpowiedzUsuńdobra zupka cebulowa nie jest zła ;-)
OdpowiedzUsuńz taką zupą cebulową jesień nam niestraszna :):)
OdpowiedzUsuńmniam !
Mniam!!!! Uwielbiam zupę cebulowa z każym dodatkiem!
OdpowiedzUsuńZupka cebulowa jest PYSZNA!!! Idealna na jesienne chłody. Ważne jest żeby dodać dobre białe winko, bo ja ostatnio dodałam czerwone i w dodtku troszke gorszej jakości ...no dało się to wyczuć niestety :(
OdpowiedzUsuńOd postu minął rok, a dziś zupa jak znalazł :) Z tym serem wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńGratuluję przepisu, jest wyjątkowy.