środa, 3 listopada 2010

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami


Wiem, wiem, długo mnie nie było, ale postanawiam poprawę, a na dowód jutro zapraszam na pyszna zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym. Naprawdę warto choć raz w życiu jej spróbować :)
Póki co dzisiaj na obiad mamy bakłażany.
Bakłażany pyszne są, a w dodatku bardzo popularne. Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z moich ulubionych bo jest niezwykle aromatyczna, niekonwencjonalna, ciekawa i pozbawiona nudy.
Pierwsze wzmianki o uprawie bakłażana pochodzą z V w. p.n.e. z Chin, jednak jest bardziej niż pewne, że uprawiano go wcześniej w Indiach. Bakłażany zawędrowały przez Bliski Wschód do Hiszpanii wraz z Maurami, dzięki którym warzywo to stało się znane również Europejczykom. Jako pierwsi bakłażan zaczęli uprawiać Włosi i – licząc od połowy XVI wieku – ich zasługi w popularyzacji warzywa są nieocenione. Dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską bez bakłażana. Nie byłoby wspaniałego gulaszu prowansalskiego RATATOUILLE czy greckiej zapiekanki moussaka. Arabowie zostaliby pozbawieni głównego składnika wielu swoich aromatycznych sosów i dipów, nie wspominając o wegetarianach, którym grillowany bakłażan może zastępować nawet mięso.
Jak bakłażany kupować, jak przechowywać i co jeszcze ciekawego wiadomo na jego temat, możesz poczytać TUTAJ.



BAKŁAŻAN PIECZONY Z MOZZARELLĄ

Potrzebne:

1 bakłażan
2 kule białej mozzarelli
ser żółty starty na tarce - porządna garść

Sos pomidorowy:

puszka pomidorów z puszki bez skórki
2 ząbki czosnku
średnia cebula
oliwa
bazylia świeża lub suszona
szczypta cukru
sól
pieprz

JAK TO ZROBIĆ?

Umyty i osuszony bakłażan kroimy w poprzek na 12 plastrów, solimy i odkładamy na 20 minut.

Włącz piekarnik, ustaw na 180 stopni C. Zanim przygotujemy wszystko, zdąży się nagrzać.

W tym czasie robimy sos. Na oliwie podsmażamy poszatkowaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula zeszkli się dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy ok. 10 minut, aż pomidory zmienią swą konsystencję w sos. Oczywiście pomagamy im w tym widelcem. Solimy, pieprzymy, cukrzymy i bazyliujemy. Dobrze wymieszaj, spróbuj i ew. dopraw.

Mozzarelle kroimy na 12 plastrów. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażany z obu stron do lekkiego zrumienienia (ponieważ bakłażan chłonie oliwe jak gąbka, można usmażyć bakłażany na patelni grillowej jeśli taką posiadacie, wtedy wystarczy taką patelnię posmarować naprawdę odrobiną oliwy).

Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy połowę sosu pomidorowego i zaczynamy układać warstwy (składników powinno wystarczyć na 4 "wieżyczki"). Najpierw bakłażan, potem mozzarella, sos pomidorowy, znów bakłażan, mozzarella, sos pomidorowy, bakłażan, mozzarella, sos pomidorowy i starty żółty ser.

Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

SMACZNEGO!!!





12 komentarzy:

  1. Cuuudo...;0)
    i musiało być pyszne..;0)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było pyszne, uwierz mi :)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Buziaczku,

    zrobiłam bakłażana wg Twojego przepisu - rzeczywiście pyszny!

    Dodałam o jeden ząbek czosnku za mało i wiem już, że następnym razem dwa będą w sam raz. Bo... będzie następny raz!;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    u.

    PS Twój neologizm bazyliujemy uważam za przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja cieżpierdzielę jakie to dobre! :))))

    Bazyliowałam sporo!

    OdpowiedzUsuń
  5. u. - dzięki! :)
    Anonimie - tez tak uważam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A moje bakłażanki w piekarniku. Zobaczę co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wyciągam to danie z piekarnika. Nie mogę się już doczekać żeby spróbować, pachnie bosko!

    OdpowiedzUsuń
  8. prosto, a jak wykwintnie! :) zabieram się za to danie przy pierwszej nadarzającej się okazji! to będzie chyba już za 2 dni ;) dzięki za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam!!!! przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszne :) zagości na dobre w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WYBORNE DANIE:)ROBIE BAKLAZANY JASNO FIOLETOWE W BIALE PASECZKI,NIAM NIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam już nie raz. KAPITALNE!!!!

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy