RATATOUILLE
Potrzebne:
bakłażan
cukinia
papryka czerwona
papryka żółta2 duże pomidory
duża cebula6 ząbków czosnku
pół szklanki czerwonego półsłodkiego wina
świeży tymianek (garstka listków lub jesli tymianek jest mlodziudki posiekany z łodyżkami)
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia
Bakłażana kroimy w grube plastry, oprószamy solą, odkładamy na 20 min., aby puscił soki i pozbył się goryczki.
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, a resztę warzyw kroimy w grubą kostkę. Rozgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy każde z warzyw osobno. Najpierw cebule z czosnkiem smażymy (do zeszklenia), a nastepnie przekładamy do dużego garnka, podlewamy winem, chwile czekamy, aż alkohol wyparuje. Po zrumienieniu dodajemy po kolei: bakłażana, papryke, cukinie dusimy aż warzywa zmiekną. Na koniec trzeba posilić, popieprzyć, dodać zioła, wymieszać i pałaszować :)
To świetny dodatek do mięs lub osobne danie spożywane np. z czosnkowymi grzankami.BON APETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))