Jest to sernik na zimno, delikatny, przepyszny z dodatkiem białej czekolady i batoników toblerone. Oczywiście nie wszędzie takie batoniki można kupić - ja zamiennie dodałam 3Bity, jednak proponuję dodać coś mniej słodkiego. Na zdjęciu macie okazję oglądać egzemplarz zrobiony przez moją bratową z 1,5 porcji w formie 24x24 i właśnie z toblerone :) Jeszcze tylko dodam, że jest bardzo prosty w wykonaniu.
Przepis zaczerpnełam od Dorotki - dziękuję :)
SERNIK Z TOBLERONE
(cytuję autorkę)
POTRZEBNE:
Składniki na spód:
160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie (nie znalazłam w gorzkiej czekoladzie, a w mlecznej co spowodowało, że sernik był słodszy niż oryginał, który miałam okazję spróbować :)
50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego
120 g białej czekolady
Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać ręcznie!
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.
ZASMAKUJ TYCH PYSZNOŚCI!
A oto twórczość ma :)
mniam!!! ale on musi być pyszny! Jakoś dużo serników ostatnio z blogosferze :-) wszystkie skrzętnie zapisuję i będę próbować :-)
OdpowiedzUsuńoch, jaki sernik! prawdziwy mercedes!
OdpowiedzUsuń