Bardzo polubiłam tego kurczaka. Jest bardzo wyrazisty w smaku, a zarazem delikatny i soczysty.
Polecam - bo naprawde warto!
KURCZAK MIODOWO-MUSZTARDOWY
Potrzebne:
podwójna pierś kurczaka podzielona na pół, a połówki jeszcze raz na pół na cieńsze kotlety
4 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku startego
4 cm świeżego imbiru startego na drobniutkiej tarce
chili suszone - dwie szczypty
sól
odrobina oleju
JAK TO ZROBIĆ?
Kurczaka umyć, osuszyc podzielić na 4 kotlety, lekko oprószyć solą. Musztardy, miód, czosne, imbir i dwie szczypty chili dobrze wymieszać. Dodać kurczaka i wmasować w niego marynatę. Odłożyć do lodówki na godzinkę.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, lekko natłuścić olejem, smażyć kotlety polewająć co jakiś czas marynatą.
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo smacznie. Robiłam go kiedyś, ale to było dawno temu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
jak to zachęcająco wygląda!
OdpowiedzUsuń