czwartek, 26 maja 2011

ULUBIONA SZARLOTKA MOJEJ MAMY


Dziś jest bardzo kolorowo*...bo to inny dzień...wesoły...

Dwa święta dzisiaj mam. Dwa dla mnie wyjątkowe, bo jestem blogująca mamą,bloguję już okrągły rok!
Ale dośc o mnie.

Dzisiaj swoje świeto ma też bardzo ważna i wyjątkowa Osoba. Jest nią MOJA MAMA.

Z tej okazji postanowiłam zafundować JEJ pyszną, kruchutką szatlotkę. Jej ulubioną. Polska klasyka. Po prostu.

MAmusiu ta szarlotka jest specjalnie dla Ciebie! Kocham Cię!


*tekst kokorowała moja córeczka :)




ULUBIONA SZARLOTKA MOJEJ MAMY:
(przepis z ksiazki z przepisami Vorwek Thermomix z moimi zmianami)

Potrzebne:

2 kg jabłek

400 g mąki pszennej
150 g twardego masła
80 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
cynamon
cukier puder do posypania




JAK TO ZROBIĆ?

Jabłka prażyć na małym ogniu, az uzyskają konsystencję musu. Nie dodawać cukru. Ostudzić.

Makę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać, a nastepnie dodać masło i ponownie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką (masło wtedy za bardzo sie nie rozpuści, jak w przypadku mieszania ręką i będzie bardziej kruche). Dodać jajko, żółtko i śmietanę i znów wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 schować do zamrażarki, a 1/3 do lodówki na ok. 30 minut.

Blachę wysmarować masłem i obsypać tartą bułka lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki, rowałkować i wyłożyć na dno blaszki. na tym spodzie rozłożyc jabłka i obsypać obficie cynamonem. Na koniec wyjąc ciasto z zamrazalnika i zetrzeć na tatrce o grubych oczkach, tak aby przykryło jabłka.

Piec 200 stopni C, ok. 40-50 minut.

Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO ŻYCZĘ WSZYSTKIM MAMOM!!!


poniedziałek, 23 maja 2011

Kurczak z orzechami nerkowca by Gordon Ramsay



Szybko, smacznie i konkretnie.

Pikantnie, po tajsku - właśnie tak jak lubię.

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Kuchnie świata", ale ja pozwoliłam sobie skorzystać z przepisu Z TEJ STRONY. Swoją książkę dopiero zamówiłam i czekam na nią z niecierpliwością. Już niedługo wzbogaci moją kulinarną biblioteczkę :)

Zapraszam na ucztę w stylu tajskim. Przepis dodaję do akcji Z WIDELCEM PO AZJI



PIKANTNY KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA
by Gordon Ramsay

POTRZEBNE:

ok. 400 g piersi kurczaka

sól morska i pieprz
2 łyżki oleju lub oleju z orzechów ziemnych
50 g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
1,5 strąka chili
3 młode cebulki lub szalotki
1,5 łyżki sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
szczypta cukru

 


JAK TO ZROBIĆ?
 
Cebule pokroić na plasterki, czosnek drobno a chili w paseczki.

Dość cienko pokroić też młode cebulki lub szalotki, a mięso na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs.
Mięso posypać sola i pieprzem.

Na patelnię lub do woka wlać olej, wrzucić orzechy i podsmażyć. Usmażone orzechy wyjąć do miseczki - dodamy je później.


Wrzucić cebulę i czosnek, a jak będą szkliste dorzucić chili
Po chwili dodać mięso, a jak zrobi się jasne to wrzucić szalotki, wlać sos sojowy i rybny (ostrożnie bo jest bardzo słony!).


Na koniec z powrotem dodać orzechy, szczyptę cukru o smaku. Spróbować czy Wam smakuje i ew. doprawić.
Najlepsze połączenie z ryżem - oczywiście :)

I po sprawie :)

środa, 18 maja 2011

Grzanki z grillowaną gruszką, serem pleśniowym i orzechami



Mam dziś dla Was coś pysznego.

To był mój pierwszy raz, ale zdecydowanie nie ostatni! Nie wiedziałam, że kanapki z owocem mogą smakować tak ... jak smakowały czyli bosko! Rozpływająca się gruszka, chrupiące orzeszki oraz ostry posmak rukoli i sera.
Przepisów w internecie na to danie można znaleźć wiele - zresztą to żadna filozofia i przepis nie jest potrzebny, jednak ja wzoraowłam się na tym zaproponowanym przez Asię z Kwestii Smaku.




GRZANKI Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ,
SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI

Potrzebne:

4 plasterki sera z niebieską pleśnią

1 bułeczka
masło
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1/2 gruszki
rukola
świeżo zmielony czarny pieprz


JAK TO ZROBIĆ?
Ser pleśniowy wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękł. Bułkę przekroić na pół i zgrillować pod rozgrzanym grillem w piekarniku na wysokiej półce (wystarczy niecała jedna minuta). Posmarować masłem.


Orzechy zrumienić na suchej patelni i wymieszać z miodem.

Gruszkę pokroić w 1 cm plastry, wyciąć gniazda nasienne i zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie w piekarniku.

Na posmarowanych masłem połówkach bułki ułożyć rukolę, plasterki sera, gruszki oraz orzechy. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



wtorek, 17 maja 2011

Sałatka na ciepło z cukinią


SAŁATKA NA CIEPŁO Z CUKINIĄ



Potrzebne:

średnia cukinia
kilka pomidorków cherry
kula mozzarelli
garść czarnych oliwek
kilka listków bazylii
duży ząbek czosnku
łyżka czerwonego octu winnego
oliwa
sól





JAK TO ZROBIĆ?

 
Cukinię umyć, pokroić w półplasterki, posolić, skropić oliwą i usmażyć (najlepiej na patelni grillowej). Pomidorki pokroic na ćwiartki, oliwki na pół, a ser w paski. Cukinię połaczyć z pomidoram, oliwkami, serem i bazylią.

3 łyżki oliwy, zmieszać z octem, przecisniętym czosnkiem i odrobina soli.

Polać dressingiem sałatkę i zajadać.

Super smakuje z grzankami czosnkowymi!


SMACZNEGO!





piątek, 13 maja 2011

Sernik truskawkowy


Nie mogąc się oprzeć urokowi nowych mieszkańców polskich straganów, postanowiłam zaprosić ich do swojego domu. Zawitali na bardzo krótko, ale słuch po nich pozostanie na zawsze...




SERNIK TRUSKAWKOWY
(przepis od Dorotki)

POTRZEBNE:

Składniki na spód:

170 g ciastek digestive
70 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.




Składniki na masę serową:

500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)

Wszystkie składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.

Piec 60 minut w w temperaturze 180 stopnii C. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

MNIAM!





Obserwatorzy