poniedziałek, 3 stycznia 2011

Wieprzowina z sezamem w tajskim stylu



Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Nowy rok, nowe postanowienia, nowe wyzwania.
Oby 2011 był jeszcze smaczniejszy, jeszcze bardziej aromatyczny i jeszcze ciekawszy od poprzedniego. Gotujmy, radujmy się tym i smakujmy!
Życzę tego sobie i Wam kochani!

BON APETIT!




WIEPRZOWINA Z SEZAMEM W TAJSKIM STYLU

POTRZEBNE:
schab środkowy (ja użyłam 3 nieubitych kotletów schabowych)
garść zielonej fasolki szparagowej przekrojonej na pół po skosie (użyłam świeżej, jeśli chcesz użyć mrożonej - pomiń etap blanszowania)
1 czerwona papryka pokrojona w paski
3 cm świeżego startego imbiru
pół czerwonej ostrej papryczki średniej wielkości pokrojonej w drobniutką kosteczkę (bez pestek)
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki sezamu (uprożonego na suchej patelni)
2 szalotki posiekane
pół szklanki wody + 2 łyżki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Marynata do schabu:
1 starty ząbek czosnku
2 cm świeżego startego imbiru
3 łyżki sosu sojowego

Dodatki:
makaron ryżowy
szczypiorek posiekany
kolendra świeża posiekane listki
sos sojowy do skropienia makaronu - ok. 3 łyżek



JAK TO ZROBIĆ?

Schab pokrój w paski. Składniki marynaty dobrze wymieszaj i dodaj mięso. Marynuj w lodówce min. 30 minut.

Blanszowanie fasolki. Fasolkę rzuć na małą ilość osolonej wrzącej wody na 1 minutę. Wyjmij i odłóż.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na rozgrzanym woku lub patelni smaż składniki w kolejności (wszystko prawie cały czas mieszamy): schab chwilę aż zmieni kolor, dorzuć paprykę - wymieszaj i poczekaj kilka sekund, szalotki, czosnek, imbir i ostrą papryczkę. Mieszaj cały czas. Po ok. 2 minutach dodaj fasolkę, wymieszaj. Dadaj pół szklanki wody i 4 łyżki sosu sojowego, sos rybny i cukier. Duś całość ok. 7 minut. Spróbuj czy Ci smakuje i ew. dopraw.
W kubeczku wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do sosu i szybko wymieszaj. Pogotuj ok. 20 sekund, zdejmij z ognia. Dodaj makaron, polej sosem sojowym i posyp szczypiorkiem, wymieszaj. Nałóż na talerze, posyp sezamem i kolendrą.

SMACZNEGO!


PRZEPIS W RAMACH AKCJI WIDELCEM PO AZJI




2 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle smacznie :) Ja kocham wszystko co azjatyckie w kuchni :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, jedne z moich ulubionych tajskich :)

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy