środa, 20 kwietnia 2011

Sałatka z gruszką, orzechami i fetą


Sałatka prosta, lekka, taka al dente :) Zdrowa i oczywiscie pyszna. Tego czego nam trzeba na wiosne to zastrzyk witaminowy, owiany świeżością warzyw i owoców, których dookoła coraz więcej. Stragany powoli zapełniaja się, nabierają koloru. Aż chce się żyć.

Gdybyście skusili się na popularne teraz (i podobno bardzo smaczne) bazarowe truskawki polecam Wam super SAŁATKĘ Z TRUSKAWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM oraz



SAŁATKA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI I FETĄ

Potrzebne:
(składniki "na oko" :)

Sałata lodowa porwana na kawałki
gruszka pokrojona w plasterkioliwki zielone
ser feta użyłam takiego z zalewy z bazylią
orzechy włoskie posiekane
kilka ząbków czosnku marynowanego z ziołami w całości

Dressing cytrynowo-bazyliowy:

3 łyżki oliwy
łyzka soku z cytryny
sól malutka szczypta
pieprz
pół łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej utartej na pastę)
ew. cukier do smaku




JAK TO ZROBIĆ?

Robienie sałatek jest bardzo przyjemne, bo nie wymagają dużo pracy. Poprostu wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Składniki dressingu zamknij w małym słoiczku i porządnie potrząśnij. Koniecznie spróbuj i dopraw wg własnego uznania. Polej nim sałatke i gotowe!





2 komentarze:

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy