środa, 25 sierpnia 2010

Cukinia smażona z chilli i cytryną. Jamie Oliver


Ponieważ cukinii wokół jest pod dostatkiem robię z niej co się da. Dzisiaj zapraszam na cukinie w wersji Jamiego Olivera. Przepis pochodzi z książki Gotuj z Oliverem. Posłuchajcie co jeden z moich ulubionych szefów kuchni ma do powiedzenia na temat tej potrawy:

Pomysł na tę potrawę przyszedł mi do głowy pod wpływem wycieczki do Włoch, na którą pojechałem z uczniami fundacji Fifteen z Amsterdamu. Sztuka polega na pokrojeniu na równe plasterki grubości niespełna 0,5 cm. Najlepiej wykorzystać do tego niewielką szatkownicę (warto ją kupić, ponieważ bez przerwy przydaje się w kuchni). W taki sam sposób można pokroić i usmażyć inne warzywa, np. szparagi albo pory. Potrawa jest błyskawiczna i naprawdę pyszna.

Potwierdzam! :)


Cytuję za JO:

Przepis na 4 porcje:

4 małe cukinie
oliwa
1 suszona, czerwona papryczka chilli, pokruszona
2 ząbki czosnku (obrane i pokrojona na plasterki)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sok z pół cytryny
ok. 2 łyżek masła

Jak to zrobić?

Szatkownicą lub ostrym nożem pokrój cukinie na plasterki grubości mniej niż 0,5 cm. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i wlej na nią kilka łyżek oliwy. Wrzuć na patelnię plasterki cukinii i smaż przez 2 minuty z chilli i czosnkiem. Kiedy zaczną się rumienić, przypraw solidnie solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny oraz masło i smaż jeszcze przez 2 minuty. Kiedy tylko sok z cytryny wyparuje, zdejmij patelnię z ognia, rozłóż porcje na talerze i od razu podawaj.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Oj mniam mniam taka cukinia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia wygląda super!
    Połączenie chilli i cukinii musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, cukinia była pyszniutka :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinia z cytryną i chilii to musi być przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy