Koniec sezonu szparagowego. Niestety trzeba się z tym pogodzić i życ dalej. Musimy grzecznie poczekać calutki rok na te nieziemsko pyszne, wyjątkowe, rozpływające się w ustach warzywka. Ah.
SZPARAGI GRILLOWANE W BOCZKU
Potrzebne:
pęczek zielonych szparagów
wędzony boczek w plastrach
bazylia (świeże listki)
sól
cukier
łyżka soku z cytryny
Jak to zrobić?
Najpierw ugotuj szparagi w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki soku z cytryny. Potrwa to ok. 15-20 min. Gdy będą miękkie, wyjmij i osusz.
Na każdym plasterku boczku rozłóż kilka listków bazyli i owijaj nimi szparagi (jeden plasterek boczku na jednego szparaga. Chyba, że szparagi są bardzo cienkie, można zawijac po dwa lun nawet trzy.
Rozgrzej patelnię grillową lub grilla i smaż, aż boczek się zrumieni.
SMACZNEGO!
Witam.Uważam, że szparagi wystarczy krótko zblanszować, bo po 20 min będą rozgotowane.
OdpowiedzUsuń