wtorek, 3 sierpnia 2010

Asparagus officinalis. Szparagi grillowane w boczku.



Koniec sezonu szparagowego. Niestety trzeba się z tym pogodzić i życ dalej. Musimy grzecznie poczekać calutki rok na te nieziemsko pyszne, wyjątkowe, rozpływające się w ustach warzywka. Ah.






SZPARAGI GRILLOWANE W BOCZKU



Potrzebne:
pęczek zielonych szparagów
wędzony boczek w plastrach
bazylia (świeże listki)
sól
cukier
łyżka soku z cytryny



Jak to zrobić?

Najpierw ugotuj szparagi w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki soku z cytryny. Potrwa to ok. 15-20 min. Gdy będą miękkie, wyjmij i osusz.

Na każdym plasterku boczku rozłóż kilka listków bazyli i owijaj nimi szparagi (jeden plasterek boczku na jednego szparaga. Chyba, że szparagi są bardzo cienkie, można zawijac po dwa lun nawet trzy.
Rozgrzej patelnię grillową lub grilla i smaż, aż boczek się zrumieni.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Witam.Uważam, że szparagi wystarczy krótko zblanszować, bo po 20 min będą rozgotowane.

    OdpowiedzUsuń

Miło Cię widzieć, zapraszam częściej :)))

Obserwatorzy